Соя- це тип бобових, що походять з Азії, інформує UkrMedia.
Соя була частиною традиційного азіатського регіону протягом тисяч років. Фактично, є дані, що соєві боби вирощували в Китаї ще в 9000 р. до н.е.
Сьогодні соя вважається не тільки джерелом рослинного білка, але також інгредієнтом багатьох продуктів харчування.
Однак соя залишається суперечливим продуктом- деякі хвалять її користь для здоров'я, а інші стверджують, що соя може бути шкідливою для вас.
Що таке соя і які існують сорти?
Соєві боби – це вид бобові, які можна їсти самостійно або переробляти в різноманітні форми.
Цільні соєві продукти
Цілі соєві продукти найменш оброблені і включають соєві боби та едамаме ( незрілі, зелені) соєвими культурами. Соєве молоко та тофу також виготовляють з цільних соєвих бобів.
Хоча цільні соєві боби рідко вживають в західній дієті, едамаме є улюбленою білковою закускою в азіатських кухнях.
Соєве молоко виробляється шляхом замочування і подрібнення цілих соєвих бобів, кип'ятіння їх у воді, а потім фільтруванням твердих часток. Соєве молоко використовується як альтернатива молока для людей, які мають непереносимість молочних продуктів.
Тофу виробляють шляхом коагуляції соєвого молока та пресуванням сиру в блоки. Це загальне джерело рослинного білку в вегетаріанських дієтах.
Ферментована соя
Ферментовані соєві продукти обробляються за традиційними методами і включають соєвий соус, темпе, місо та натто.
Соєвий соус – це рідка приправа, виготовлений із збродженого соєвого смаженого зерна, солоної води та цвілі.
Темпех – продукт соєвого бродіння, що виник в Індонезії. Це не такий популярний продукт як тофу, але є популярним джерелом протеїну в вегетаріанських дієтах.
Місо – це традиційна японська приправа, виготовлена з соєвих бобів, солі та певного виду грибів.
Продукти на основі сої
Соя використовується для виробництва декількох продуктів, включаючи вегетаріанські та веганські м'ясні замінники, йогурти та сири.
Соєва мука, овочеві білки та соєве масло використовуються у багатьох продуктах.
Соєві добавки
Соєвий білок – це похідна сої, яка виготовляється шляхом розмелювання соєвих бобів у пластівці та видобутку олії. Потім пластівці змішують з алкоголем або лужною водою, нагрівають, і отримають соєвий концентрат у вигляді порошку.
Ізолят соєвого білка доступний у багатьох білкових порошках, а також додається до багатьох продуктів харчування, таких як протеїнові коктейлі.
Інші соєві добавки включають соєві ізофлавони, які доступні у формі капсул, і соєвий лецитин, який можна приймати в капсулах або як порошок.
Соя є хорошим джерелом кількох важливих нутрієнтів.
1 чашка сої (155г) містить:
- калорії: 189
- вуглеводи: 11.5г
- білок: 16.9 г
- жири: 8.1 г
- клітковина: 15.8 г
- вітамін C: 16% денної норми
- вітамін K: 52% денної норми
- тіамін: 21% денної норми
- рибофлафін: 14% денної норми
- залізо: 20% денної норми
Соя також містить невелику кількість вітаміну Е, ніацину, вітаміну В6 та пантотенової кислоти.
Крім того, в сої міститься пребіотичне волокно і кілька корисних фітохімічних речовин, таких як рослинні стерини та ізофлавони -дайдзеін та геністеін.
Потенційні переваги для здоров'я
Унікальні фітохімічні речовини в сої можуть запропонувати ряд переваг для здоров'я.
Знижує холестерин
Дослідження показали, що споживання сої у кількості 47 грамів на добу знижує загальний холестерину на 9,3%, а поганий холестерин на 13%.
Покращує фертильність
У дослідженні, проведеному за участю 36 жінок, ті, хто приймав 6 г соєвого порошку на день, мали більш високий рівень овуляції та менструального циклу порівняно з тими, хто не приймав сою.
Зменшує симптоми менопаузи
Ізофлавони – це клас фітоестрогенів, які містяться в сої і діють як слабкі естрогени в організмі. Рівень естрогенів знижується в період менопаузи, що призводить до появи таких симптомів, як гарячі спалахи Оскільки соя діє як природний естроген, це може допомогти зменшити ці симптоми. Дослідження підтверджують корисну роль сої під час менопаузи.
Можливі побічні ефекти
Існують припущення, що через високий вміст ізофлавонів, що діють як естроген, соя може підвищувати ризик розвитку раку грудей. Однак, останні дослідження спростовують ці побоювання. Одне дослідження показало, що споживання сою не вплинуло на ризик розвитку раку молочної залози. У огляді п'яти довготермінових досліджень у жінок, які їли соєвий сир після діагностики раку, на 21% менше шансів на рецидив раку, і на 15% менше шансів померти, ніж жінок, які уникали сої.
Соя містить гойтрогени, речовини, які можуть негативно впливати на щитовидну залозу шляхом блокування абсорбції йоду.
Дослідження ще повинні вивчити вплив сої на функцію щитовидної залози у людей, але деякі дослідження показують, що це може не мати суттєвого впливу.
У огляді з 14 досліджень соя практично не впливала на функцію щитовидної залози, і автори прийшли до висновку, що людям з гіпотиреозом не потрібно уникати соєвого вживання, якщо їх споживання йоду є достатнім.
Дехто застерігає чоловіків від вживання сої, оскільки соя містить фітоестроген.
Проте дослідження не свідчать про те, що соя негативно впливає на вироблення тестостерону у чоловіків. Більше того, соя може знизити ризик розвитку раку передміхурової залози у чоловіків.
Більшість соєвих продуктів містить ГМО
Більше 90% сої є генетично модифікованою.
Є багато суперечок щодо безпеки генетично модифікованих організмів (ГМО). Більш довгострокові наукові дослідження необхідні для визначення їх впливу на людей і в якій мірі вони безпечні.
Надавайте перевагу органічній сої, якщо хочете уникнути ГМО.
В цілому переваги сої у вашому раціоні, перевищують будь-які потенційні ризики, тому не вагайтеся споживати соєві продукти в помірних кількостях.
Джерело: ukr.media