Ціни на сир в Україні: прогнози експертів засмучують

Сир Фото: Інформатор

Сир Фото: Інформатор

Український ринок сиру виходить із міжсезонного періоду — виробники готуються до активізації попиту вже наприкінці літа. А це призведе до зростання цін. Про це розповідає AgroWeek. 

Зростання цін: причини та наслідки

Основною причиною можливого підвищення цін на сир називають нещодавнє подорожчання молока. Це може негативно вплинути на позиції українських виробників, оскільки сезонне зростання споживання сиру може бути реалізоване переважно за рахунок імпортної продукції. В умовах збільшення імпорту дешевшого європейського сиру українські сировари опиняються у складній конкурентній ситуації.

У липні 2025 року імпорт твердого та напівтвердого сиру в Україну зріс на 12% порівняно з минулим роком. Збільшення обсягів імпорту створює додатковий тиск на національних виробників та ускладнює їхнє становище на внутрішньому ринку.

Динаміка експорту та виклики для галузі

Поряд із зростанням імпорту, українські сировари демонструють позитивні результати в експорті. У липні експорт напівтвердого сиру зріс на 28% у порівнянні з аналогічним періодом торік. Ще відчутніше зросли обсяги експорту сирних продуктів — у липні їх було вивезено вдвічі більше, ніж за той самий місяць минулого року. Серед головних причин такого стрибка експорту експерти називають падіння конкурентоспроможності російської продукції на ринках Середньої Азії. З огляду на ці тенденції, виробники сиру мають з обережністю підходити до формування цінової політики, аби зберегти свої позиції як на внутрішньому ринку, так і в експортних поставках.

Як повідомляв Інформатор, хлібобулочні вироби в 2025 році продовжать дорожчати, якщо 2024 року вони додали в ціні 20%, то 2025 року ріст становитиме ще 15-20%, повідомив директор ТОВ “Київ Хліб” Юрій Дученко. 

“На 2025 рік ми бачимо тенденцію до подорожчання продукції. Це зрозуміло, тому що зросли затрати, насамперед на сировину, тобто борошно, на енергоносії, заробітна плата зросла. До кінця року, гадаю, будуть кроки в бік подорожчання. До кінця року подорожчання становитиме 15-20%”, – сказав він під час конференції “Хліб.ua”. 

Дученко наголосив, що наразі більшість хлібопекарів працюють на межі рентабельності, а деякі навіть у мінусі. Оцінюючи перспективи та тенденції галузі в 2025 році, директор “Київ Хлібу” відзначив ріст попиту на хліби простих рецептур у тоннах. Водночас спостерігається падіння продажів пшеничних, булочних і здобних виробів. Тобто, за його словами, попит на більш маржинальні продукти в тоннах зменшується. 

Серед основних проблем галузі експерт назвав вимивання обігових коштів у переробних підприємств через низьку рентабельність виробництва, енергетичну залежність, зниження купівельної спроможності українців, логістичні складнощі, обмеження експорту і тінізацію ринку, яка досягла 40-50%. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *