Саламур є традиційною для півдня України рибною стравою.
Українська кухня дуже різноманітна і багата на традиційні страви. Вона відображає історію та культуру українського народу, а також природні та кліматичні особливості країни. Наприклад, на півдні України популярні голубці, баклажанні ікра та страви з риби, серед яких і саламур. Полюбляє страви української кухні й солістка гурту KAZKA Олександра Заріцька, яка 3 серпня святкує свій 33-й день народження.
Вона родом з Харкова і вперше вийшла на сцену у 10 класі, отримавши схвальні відгуки. Але співала дівчина з дитинства. Вона була учасницею шоу “Голос країни” та “Х-фактор”. А у 2017 році створила гурт KAZKA. Найпопулярнішими піснями гурту є “Плакала”, “Свята”, “Палала”. Співачка неодноразово заявляла, що любить поїсти.
Так, ця любов накладає свій відбиток на фігуру, але вона не готова відмовлятись від смачних страв заради неї. Додає до своїх щоденних ритуалів трохи більше спорту та активності, але тортик з ранковою кавою лишає. Рибні страви вона теж полюбляє, тому із задоволенням приготувала разом зі знаним українським шеф-кухарем Євгеном Клопотенком саламур. Він, за словами Олександри Зарицької, вийшов смачний. Тож давайте і ми приготуємо автентичну українську страву.
Традиційний саламур з товстолоба
Риба виходить з легкою кислинкою.
Вам знадобиться:
- товстолоб – від 700 г до 1 кг
- вода – 2 літри
- часник – 2 зубчики
- морква – 1 шт.
- цибуля – 1 шт.
- яблучний оцет – 200 мл
- олія – 150 мл
- кріп
- сіль і цукор
Як готувати:
Спершу готуєте бульйон. Берете каструлю та наливаєте два літри води, додаєте морквину і цибулину, а також часник. Ставите на вогонь закіпати. Переходите до риби. Миєте її та розрізаєте на шматки товщиною 2 см. Як вода закипить, відправляєте її у каструлю. Додаєте половину оцту для вираженого смаку. Після закипання риба має варитись 10 хвилин.
Тим часом готуєте маринад. Дрібно нарізаєте кріп і декілька зубчиків часнику та перекладаєте у миску. До них додаєте олію, сіль, часник та решту оцту. Гарно перемішуєте. Дістаєте рибу з бульйону та заливаєте маринадом. За необхідності, можна додати трохи бульйону, у якому варилась риба. Даєте їй трохи охолонути і відправляєте у холодильник на 1-2 години, щоб промаринувалася. Саламур з товстолоба готовий, можна смакувати!
Порада від Інформатора: до бульйону можна додати перець горошком, лавровий лист або інші спеції. Це зробить його аромат більш насиченим. Саламур з товстолоба найкраще смакує охолодженим з тушкованими чи смаженими овочами.