І до кавуна, і до макаронів, і навіть до коктейлю: універсальний соус приготувати дуже просто

Рецепт

Соус широко використовується в мексиканській кухні.

Асортимент соусів дуже широкий. Існують сотні різних видів, кожен з яких має свої унікальні смакові характеристики. На їх тлі вирізняється один – мексиканський. Він має кілька назв “Шамой” чи “Шамоя”, або “Чамой” (Chamoy). Це універсальний соус, що вирізняється ідеальним поєднанням солодкого та кислого, гострого та солоного. А ще він дуже універсальний, підійде як до солоних страв, так і до солодких. Його ще додають до фруктів (навіть кавуна) і морозива. Також соус можна використовувати як компонент до коктейлів та у якості маринаду. 

Соус “Шамой” не є традиційним мексиканським, хоча і користується популярністю серед місцевого населення. Його часто використовують у стріт-фудах. Соус додає стравам пікантної нотки. Зазначається, що він відображає зв’язок між Азією та Америкою. Звісно соус “Шамой” можна придбати у магазинах, але його нескладно приготувати і вдома. Тим паче, що набір інгредієнтів доволі доступний та і часу на приготування потрібно небагато. Тож давайте готувати.

Соус шамой

Соус з кисло-солодким, солоним і гострим смаком

Соус з кисло-солодким, солоним і гострим смаком

Вам знадобиться:

  • вода – 4 склянки 
  • курага – 1 склянка 
  • чорнослив без кісточок – 1/2 склянки
  • сушене манго – 1/2 склянки 
  • сушені квіти гібіскуса – 1/2 склянки 
  • білий цукор – 1/2 склянки 
  • приправа чилі-лайм (наприклад, тахіні) – 4 ст.л.
  • сік лайма – 2 ст.л.

Як готувати:

У середню каструлю вливаєте воду та додаєте цукор, курагу, чорнослив, манго, квіти гібіскуса та приправу чилі лайм. Ставите на вогонь та доводите до кипіння. Після закипання накриваєте кришкою, робите мінімальний вогонь і варите 30 хвилин. Як час вийде, вимикаєте вогонь і відкриваєте кришку. Даєте охолонути.

Потім перекладаєте цю суміш у блендер, додаєте сік лайма та перебиваєте до однорідності. Якщо потрібна більш рідка консистенція соусу, можна додати 1-2 ложки води. Перекладаєте у скляну ємкість з кришкою і можна споживати. Соус треба зберігати у холодильнику.

Поради від Інформатора: ви можете регулювати смак соусу, додаючи чи зменшуючу кількість лайму і приправи чилі. Замість кураги та чорносливу ви можете використати сливи і абрикоси, а замість лайма лимон. Манго можна замінити на ананас чи папайю.

 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *