19 серпня в Україні відзначають День пасічника. З нагоди свята УНН підготував добірку страв і напоїв з медом.
19 серпня в Україні відзначають День пасічника – свято, присвячене людям, які займаються бджільництвом та дарують нам мед. У цей день традиційно проводять медові ярмарки, тематичні виставки та культурні події, вшановуючи працю бджолярів.
З нагоди свята УНН підготував добірку страв і напоїв, які можна приготувати з використанням меду.
Груші, запечені з медом та горіхами
Інгредієнти на 6 порцій:
3 груші;
3 ст. л. меду;
50 г волоських горіхів;
трохи кориці.
Приготування:
Груші розрізати навпіл, вирізати серцевину, заповнити горіхами з медом і запікати 20 хв при 180°C.
Медівник
Інгредієнти:
3 яйця;
150 г цукру;
100 г меду;
100 г масла;
1 ч. л. соди;
400 г борошна;
500 гр сметани + 150 г цукру (для крему).
Приготування:
Розтопити мед і масло, додати цукор, трохи остудити. Вмішати яйця та соду, поступово всипати борошно. Поділити тісто на 4–5 частин, розкачати тонкі коржі й випікати по 5–7 хв при 180 °C. Збити сметану з цукром. Перемастити коржі кремом, змастити верх і боки. Прикрасити горіхами чи крихтами, залишити в холодильнику на ніч.
Медово-горіхова гранола
Інгредієнти:
вівсяні пластівці – 300 г;
горіхи та насіння на свій смак – 150 гр;
мед – 100 гр;
олія – 3 ст. л.;
кориця – 1 ч. л.
Приготування:
Змішати все, викласти на деко, запікати при 160 °C ~30 хв, періодично перемішуючи. Виходять хрусткі пластівці для сніданку.
Медово-імбирні пряники
Інгредієнти:
мед – 150 гр;
масло вершкове – 100 гр;
цукор – 100 гр;
яйце – 1 шт;
борошно – 350–400 гр;
сода – 1 ч. л.;
мелений імбир – 1 ч. л.;
кориця – 1 ч. л.;
гвоздика мелена – ¼ ч. л.;
Приготування:
Розтопити основу: у каструльці нагріти мед, масло й цукор до розчинення, трохи охолодити. Вмішати збите яйце, імбир, корицю та гвоздику. В тісто додати соду, поступово підмішати борошно.
Має вийти м’яке, але не липке тісто.
Загорнути його в плівку, охолодити в холодильнику 30–60 хв. Розкачати тісто (товщина 4–5 мм), вирізати фігурки.
Викласти на деко з пергаментом, пекти при 180 °C 8–10 хв до золотистого кольору. Остудити й оздобити глазур’ю або залишити як є.
Медовий квас (без дріжджів)
Інгредієнти:
мед – 2 ст. л.
тепла вода (35–40 °C) – 1 л;
родзинки – 30 гр;
чорний хліб (житній, підсушений) – 1 невеликий шматочок
Приготування:
У банку налити теплу воду, розчинити в ній мед. Додати родзинки й шматочок підсушеного чорного хліба. Накрити марлею й залишити в теплому місці на 2–3 дні. Має з’явитися піна та легке шипіння. Коли напій заграє, видалити хліб та родзинки, квас процідити. Перелити у пляшки й поставити в холодильник.