Чай з лимоном – популярний напій. Його люблять заварювати і в морозні дні, коли хочеться зігрітися та захистити себе від застуди, і просто вранці, щоб підбадьоритися. Сьогодні ми з'ясуємо, чому не тільки смачно, але і корисно додавати в зігріваючий напій лимон, як його правильно готувати, щоб отримати максимальну користь від споживання, інформує Ukr.Media.
Чим корисний чай з лимоном
1. Лимон збагачує чай аскорбіновою кислотою. Вітамін С є потужним антиоксидантом, продовжує молодість, зміцнює захисну функцію імунної системи організму, робить обмін речовин більш активним і швидким, зменшує в'язкість крові, знижуючи ризик утворення тромбів, стінки судин стають більш міцними. Крім того, аскорбінова кислота має протизапальну властивість. У сукупності з дубильними речовинами, які входять до складу чаю, вона вбиває бактерії і є хорошим антисептиком.
2. Флавоноїди, що входять до складу чаю відмінно доповнюють дію вітаміну С, сприяють виробленню гіалуронової кислоти. Ці ж речовини перешкоджають окислювальному процесу аскорбінової кислоти. Скибочка лимона збільшує концентрацію флавоноїдів в напої. Тобто чай та цитрус – ідеальне поєднання.
3. Лимон розріджує кров. Якщо заварювати неміцний чай, то він в поєднанні з фруктом буде знижувати тиск. Також корисно пити каркаде з шматочком лимона гіпертонікам, цей вид гарячого напою сам по собі має властивість знижувати рівень артеріального тиску.
4. Корисно з'їдати сам лимон з чаю, оскільки в його шкірці навіть більше цінних для організму речовин, ніж у м'якоті.
5. Під час інфекційного захворювання важливо пити у великій кількості теплі напої. Лимонний чай підходить в цьому випадку: він не тільки зміцнює захисні властивості імунітету, але і бореться з високою температурою і густою мокротою в легенях, полегшуючи її виведення, завдяки потогінній і сечогінній дії.
6. Лікарі радять пити чай з лимоном при появі перших симптомів ангіни і в процесі відновлення після неї. Це допоможе полегшити перебіг захворювання, підвищити стійкість організму.
7. За допомогою напою можна боротися і з пониженим тиском. Для цього достатньо приготувати чорний чай з високою міцністю і додати маленький шматочок цитруса.
8. Солодкий чай з додаванням скибочки лимона поліпшить самопочуття наступного ранку після свята. Аскорбінова кислота підсилить кровотік, а цукор з кофеїном додадуть тонус і бадьорість. Лимон також відмінно піднімає настрій, знімає втому і наслідки стресу.
9. Фрукт незамінний при зниженій кислотності, він підвищує апетит і покращує травний процес.
10. Рятує напій при інтоксикації і діареї. Дубильні речовини в складі чаю зупиняють рідкий стілець, а лимон бореться з хвороботворними бактеріями і мікробами, при цьому ще і звільняє організм від токсичних речовин. Допомагає лимонний чай і при нудоті, що супроводжується нападами блювоти, перешкоджає обезводненню.
Правила приготування напою
• Не додавайте скибочку лимона в окріп, інакше корисні речовини фрукта будуть зруйновані. Температура напою не повинна перевищувати 70-75 градусів, дайте чаю охолонути.
• Перед вживанням добре помийте лимон. Не очищайте плід від шкірки, в ній велика кількість фітонцидів, які вбивають бактерії, і ефірних масел.
• Якщо додати в готовий напій імбир, крім зменшення запального процесу, чай з таким складом допоможе позбутися від зайвих кілограмів.
При дотриманні правил приготування корисного вітамінного напою ви отримаєте відмінний засіб для запобігання і лікування хвороб, а також ви вгамовує спрагу і наповнетесь енергією.
Джерело: ukr.media