До 10% звернень до лікарів швидкої допомоги в США пов'язані з гострим отруєнням алкоголем, який залишається серйозним чинником ризику смерті. Про це заявили вчені Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі, передає Ukr.Media.
C точки зору фізіології організм лише бореться з отруєнням. Етанол — отрута, і в печінці він перетворюється в ще більш токсичний ацетальдегід, а потім в нешкідливу оцтову кислоту. Однак при надлишку спирту ацетальдегід накопичується в організмі. При цьому витрачається велика кількість енергії. Все це разом із зневодненням призводить до стану похмілля, – повідомляє NakedScience.
Клітини печінки перетворюють алкоголь в ацетальдегід за допомогою ферменту алкогольдегідрогенази, а ацетальдегід в оцет — ацетальдегіддегідрогенази. Крім того, фермент каталаза нейтралізує небезпечні молекули пероксиду водню, які утворюються під час реакцій. Юньфэн Лу і його колеги спробували об'єднати три білка в єдиній «таблетці від похмілля».
Проблемою у створенні такого препарату залишається його точна і безпечна доставка в клітини печінки. Для цього білки упакували в біосумісні нанокапсули, які забезпечують їх роботу в потрібному місці. Прототип був випробуваний на лабораторних мишах — і вже через чотири години рівень алкоголю в їх крові виявився на 45% нижче, ніж у контрольної групи гризунів, які отримували лише спиртне.
Вміст ацетальдегіду у цих тварин не підвищився, залишившись на вкрай низькому рівні. Після ін'єкції нанокапсул п'яні миші прокидалися раніше і виглядали бадьорими контрольної групи. За словами Юньфэня Лу, до випробувань на людях вчені збираються приступити вже протягом року.
Джерело: ukr.media