Кому можна їсти фрукти натщесерце, а кому краще утриматися від цього, розповіли лікарі-дієтологи, інформує Ukr.Media.
Дискусія про те, як вживання фруктів натщесерце впливає на організм, триває давно: одні фахівці вважають, що це шкодить здоров'ю, інші з ними не згодні. Другої думки дотримуються нутриціологи. За їх словами, здорова людина може їсти фрукти в будь-який момент, зокрема й на голодний шлунок.
Шкода фруктів натщесерце — це черговий міф. Якщо озирнутися на історичну та культурну традицію, що існує в різних народностей, ми побачимо, що фрукти натщесерце в деяких країнах їдять абсолютно спокійно, і нічого від цього не трапляється. Здоровій людині можна їсти фрукти в будь-який момент — натщесерце, перед їжею, після їжі. Тільки не варто захоплюватися ананасами: натщесерце вони можуть подразнювати слизову оболонку шлунка. В ананасі дуже багато ферментів, які розщеплюють білки, тому його добре їсти під час або після основного прийому їжі — тоді він допомагає травленню, уточнили фахівці.
Але в разі загострення захворювань шлунково-кишкового тракту (ШКТ) фрукти слід повністю виключати з раціону, попередили лікарі.
Якщо в людини є загострення захворювання шлунка, дванадцятипалої кишки або тонкого кишківника, коли потрібна максимально щадна дієта, свіжі фрукти тимчасово виключають із раціону, неважливо, в який момент їх вживати. Також дієтологи не рекомендують людям, у яких є гастрит або виразкова хвороба з підвищеною кислотністю, їсти натщесерце кислі фрукти та ягоди, такі як журавлина, обліпиха, брусниця, нестиглі мандарини та, звісно ж, ананас.
А ось банан дієтологи, навпаки, рекомендують вживати натщесерце при підвищеній кислотності, додали вони.
Банани — це крохмалистий продукт. У гастроентерології та дієтології радять їсти їх на голодний шлунок, коли є захворювання шлунка або дванадцятипалої кишки з підвищеною кислотністю. Банан за рахунок своєї крохмалистості працює як буфер, гасить надлишкову кислотність. Тому, якщо в людини між сніданком і обідом засмоктало під ложечкою, тут банан дуже здорово виручає, зазначили нутриціологи.
Джерело: ukr.media