Думка, що через картоплю можна набрати зайві кілограми, пов'язана зі шкідливими способами її приготування, розповіли лікарі-дієтологи, інформує Ukr.Media.
Фахівці пояснили, що правильно приготований продукт містить близько 80 ккал на 100 грамів, а це небагато. Картоплю слід варити або запікати без олії. У такому вигляді її можна їсти двічі-тричі на тиждень порціями не більше 200 грамів.
Виняток становить спеціальний дієтичний стіл для людей із діабетом — у цьому разі картопля обмежується або виключається повністю, пояснили дієтологи.
Також фахівці зазначили, що картопляний крохмаль насправді не несе шкоди організму. Навпаки, він є субстратом для мікрофлори кишківника і відповідає за вироблення низки вітамінів, захищає від кишкових інфекцій, сприяє засвоєнню мінералів і активації ферментів у тонкому і товстому кишківнику.
Водночас дієтологи порадили не готувати продукт за високих температур, оскільки тоді з картоплі виділятиметься акриламід, токсичний компонент, який порушує роботу печінки, нирок і має канцерогенні властивості. Лікарі порекомендували відмовитися і від традиційного способу приготування пюре. За їх словами, краще готувати страву не на молоці, а на воді з додаванням вершкового масла. Це пов'язано з тим, що молоко складно поєднується з іншими продуктами та може посприяти підвищеному газоутворенню, дискомфорту кишківника і проблемам зі стільцем.
І нарешті, не треба заготовлювати картоплю на тривалий період, наголосили медики. Термін зберігання цього продукту без втрати корисних властивостей становить до пів року. Якщо вжити картоплю, зібрану восени, пізніше, то вона може нашкодити здоров'ю.
Джерело: ukr.media