Якщо на тарілці забагато їжі, зупинитися буває важко. Щоб не було спокуси, навчимося визначати оптимальний розмір порції без прорахунків і кухонних ваг, інформує Ukr.Media.
Зважувати їжу перед тим, як покласти її на тарілку, не доведеться. І рахувати калорії — теж. Визначати свою порцію будемо на око, слідуючи правилу руки, тоді можна і схуднути. А воно говорить про те, що розмір вашої порції пропорційний вашій руці.
Маленька рука — мало їжі, велика рука – багато їжі.
Три типи статури
Ми всі ділимося на три типи статури.
• Астеніки — виглядають крихкими і витонченими. Вони, як правило, високі і худі. Із-за високої швидкості обміну речовин з важкістю набирають вагу, мають низький вміст жиру. М'язи слабко виражені, не рельєфні, незграбні контури тіла. Долонька дуже маленька.
• Нормостеники — мають пропорційну мускулисту фігуру. У чоловіків широкі плечі і груди, вузькі стегна. Жінки цього типу часто здаються більш щільними, ніж тендітні астеніки, проте велика маса тіла обумовлена у нормостеників не жиром, а м'язовою тканиною. Долоня середнього розміру.
• Гіперстеники — володіють широкими округлими формами. Як правило, у них більший вміст жиру, ніж у інших типів. Із-за сповільненого обміну речовин швидко набирають вагу. Долоня велика. В 2 рази більше, ніж у астеніків.
Жіноча порція
• М'ясо: 1 долоню без пальців.
• Риба: нежирні — долоня з пальцями, жирна — долоню без пальців.
• Овочі: жменю.
• Фрукти: кулак.
• Крупи, паста: кулак.
Чоловіки їдять в 2 рази більше жінок. Щасливчики.
Якщо ви їсте 2 або 3 рази на день, то ці порції здадуться для вас занадто маленькими, ви будете відчувати почуття голоду, що, звичайно ж, погано. А ось при 4-5 разове харчування, і краще всього в строго певний час, ви наїстеся. І ви переконаєтеся, що більше цих порцій вашому організму і не потрібно.
Важливе правило
Випийте до їжі склянку води. Так ваша травна система активізується і працюватиме в повну силу. Крім того ви вже заповните шлунок, а відповідно, наїстеся меншою кількістю їжі, ніж з'їли б до цього.
Джерело: ukr.media