Це ароматна приправа, яка не лише надає стравам пікантний смак, але і насичує їх червоним відтінком. Крім смакових якостей, спеція володіє безліччю корисних для людського організму властивостей.
Зовні пряність являє собою порошок рожевого, насиченого червоного або оранжевого кольору. Приправа володіє перцевим ароматом, трохи солодкуватим смаком і легкою гіркуватістю, інформує Ukr.Media.
Для виготовлення спеції використовують непекучі або слабопекучі сорти стручкового перцю. Стиглі плоди збирають вручну. Перці сушать на сонці в розкладеному вигляді. Іноді їх розвішують на нитки. Підсушені плоди перетирають механічним способом.
Як правило, приправу ділять на солодку й гостру.
Але є ще кілька сортів паприки, які мають різний відтінок і смакові якості:
- рожева;
- напівсолодка;
- ніжна;
- солодка;
- спеціальна;
- делікатесна;
- гостра.
Іноді зустрічається копчена паприка. У процесі її виготовлення перці не лише сушать, але і коптять.
Паприку зазвичай додають в м'ясні страви, а також у:
- салати;
- супи;
- гарніри;
- холодні закуски;
- маринади.
Буває, що спецію використовують при приготуванні деяких десертів. А на ковбасному і м'ясному виробництві застосовують в основному як барвник.
Досить поглянути на склад приправи, щоб зрозуміти, чи корисна вона для організму людини. У ній містяться:
- вітаміни;
- мікроелементи;
- макроелементи;
- каротиноїди;
- ефірні олії;
- клітковина;
- білки;
- органічні кислоти;
- цукри;
- алкалоїди.
Приправа багата вмістом вітаміну С, а також А, В1, В2, D, РР. З мікроелементів в ній є залізо, цинк, селен, марганець, мідь. З макроелементів — натрій, магній, калій, кальцій, фосфор.
Червоний колір надають паприці каротиноїди. Аромат — ефірні олії. Спеція має пекучий смак завдяки алкалоїду капсаїцину, що міститься в насінні перцю. Капсаїцин чинить подразнюючу дію на слизові оболонки верхніх дихальних шляхів, травного тракту і шкіри.
Червоні сорти паприки містять більшу кількість корисних речовин.
Завдяки своєму складу, спеція має масу корисних властивостей, а саме:
- регулює обмін речовин;
- стимулює кровообіг;
- покращує зір;
- знімає болі в суглобах;
- зміцнює імунітет;
- усуває тромбоз і варикоз;
- сприяє росту волосся і нігтів.
Крім цього, приправа володіє антиоксидантними, антибактеріальними, сечогінними, загальнозміцнюючими, тонізуючими властивостями.
Паприка допомагає при депресивних розладах, запобігає анемії і навіть покращує настрій.
Спеція корисна при захворюванні на цукровий діабет, оскільки сприяє вирівнюванню рівня глюкози.
Пряність використовується в косметичних цілях. Наприклад, її додають в маски для волосся.
Паприка протипоказана при наявності таких проблем зі здоров'ям:
- захворювання нирок, печінки, шлунку;
- алергія;
- порушення роботи серцево-судинної системи;
- гіпертонія;
- індивідуальна непереносимість.
Не рекомендують приправу в період вагітності і лактації.
Людям, схильним до повноти, не варто зловживати спецією, бо вона підвищує апетит.
Приправа не втратить своїх корисних властивостей, якщо її:
- зберігати в сухому місці;
- не піддавати тривалій тепловій обробці;
- не використовувати після закінчення терміну придатності.
Паприка не лише відмінно доповнює страви, вона запобігає і бореться з деякими захворюваннями. При розумному застосуванні, спеція не зашкодить, а лише принесе величезну користь для здоров'я.
Джерело: ukr.media