Гарбуз не даремно називають королевою осені. Це останній овоч, який дозріває «під завісу» городнього сезону. З нього можна приготувати безліч смачних страв. Проте вживати їх можна не всім, інформує Ukr.Media.
Гарбуз — корисний та доступний овоч, який містить масу корисних речовин. Яскраво-помаранчевий колір — показник високого вмісту каротину, якого в гарбузі в 5 разів більше, ніж у моркві. Крім цього, в м'якоті гарбуза містяться вітаміни A, групи B, С, E, мікроелементи (калій, магній, кальцій, залізо) та клітковина. Гарбуз у раціоні стане гарним джерелом природних антиоксидантів та рослинного білка.
Калій і магній, що є в складі м'якоті гарбуза, сприятливо впливають на роботу серця. Калій необхідний для підтримки ендотеліальної функції судин, нормального рівня артеріального тиску, магній також бере участь у регуляції кров'яного тиску, також сприяє кращому засвоєнню вітамінів В1, В6, С.
Як краще вживати гарбуз?
У сирому вигляді гарбуз гірше перетравлюється і може спричинити здуття живота. Тому краще вживати овоч у термічно обробленому вигляді, оптимально — у запеченому та відвареному вигляді. За рахунок високого вмісту харчових волокон гарбуз надовго залишає відчуття ситості.
Скільки гарбуза можна з'їсти без шкоди для здоров'я?
Овоч має низьку калорійність, але високий глікемічний індекс. Це означає, що його вживання може спричинити різке підвищення рівня цукру в крові. Тому гарбуз з обережністю слід вживати людям із цукровим діабетом. Також вживання гарбуза стимулює моторну функцію шлунка, тому небажано його вживання при загостреннях шлунково-кишкового тракту (хронічного гастриту, коліту, виразкової хвороби шлунка або дванадцятипалої кишки), панкреатиту та жовчнокам'яної хвороби, оскільки це може призвести до посилення болю та спазмів.
Навіть здоровим людям краще вживати овоч без фанатизму. Оптимальна добова доза — 200 — 300 г.
Джерело: ukr.media