Рослинні волокна покращують травлення, підтримують здоров'я кишківника, знижують ризик хронічних захворювань. Людина отримує з їжею два види клітковини — розчинну та нерозчинну. У чому їхня відмінність, яку користь кожен різновид приносить організму, інформує Ukr.Media.
Загальні властивості
Обидва типи рослинних волокон впливають на здоров'я людини:
- Полегшують відходження випорожнення.
- Знижують рівень холестерину, що запобігає високому тиску та захворюванням серця.
- Стабілізують цукор у крові, зменшують ризик діабету.
- Збільшують тривалість життя.
- Забезпечують ситість, що сприяє схудненню.
Розчинна клітковина
Коли цей вид харчових волокон проходить через кишківник, утворюється гелеподібний склад. Це відбувається тому, що клітковина розчиняється у воді та інших рідинах організму.
Вона має такі позитивні властивості:
- Збільшує кількість корисних кишкових бактерій, які зменшують запалення в організмі та допомагають краще перетравлювати їжу.
- Знижує здатність тіла засвоювати жир.
- Нормалізує рівні холестерину та глюкози у крові.
Хороші джерела розчинної клітковини:
- Яблука.
- Ячмінь.
- Боби.
- Морква.
- Цитрусові.
- Овес.
- Горох.
Нерозчинна клітковина
Цей вид харчових волокон поглинає рідини, прилипає до інших матеріалів, тому формує м'який об'ємний стілець.
Основні переваги такої клітковини:
- Покращує здоров'я кишківника.
- Допомагає організму ефективніше переробляти відходи.
- Забезпечує регулярну дефекацію.
- Запобігає та лікує запор.
- Знижує ризик геморою та дивертикуліту.
Нерозчинну клітковину містять такі продукти:
- Боби.
- Горіхи.
- Пшеничні висівки.
- Цільнозернове борошно.
- Овочі — цвітна капуста, стручкова квасоля, картопля та морква.
- Ягоди.
Джерело: ukr.media