Підшлункова залоза одночасно здійснює в організмі дві важливі функції: травну і гормональну. Даний орган синтезує білки (ферменти), які беруть участь у перетравленні їжі і виробляє гормони, що керують обмінними процесами. Підшлункова залоза синтезує інсулін, який бере участь в процесах травлення і метаболізму вуглеводів. Крім цього, залоза виробляє панкреатичний сік, необхідний в механізмі перетравлення білків і жирів. Якщо залоза виявляє у своїй роботі проблеми, є ризик виникнення і прогресування цукрового діабету — серйозного захворювання, інформує Ukr.Media.
Продукти "рятівники" для підшлункової залози
Терапія захворювань підшлункової залози здійснюється в комплексі з дієтичним харчуванням. Які ж продукти слід включати в раціон хворого?
Апігенін, що входить до складу броколі, оберігає тканину підшлункової залози від всіляких негативних впливів. Щоб зберегти в броколі найбільший відсоток цінних поживних сполук, капусту необхідно вживати в сирому вигляді або мало відвареною в пароварці.
Йогурт. До складу цього кисломолочного продукту входять цінні пробіотики, що підсилюють імунний захист і оптимізують роботу всього шлунково-кишкового тракту. Для підшлункової залози корисним буде йогурт з мінімальним вмістом жиру і без харчових добавок (барвників, ароматизаторів, підсилювачів смаку).
Гарбуз. Продукт має цінну властивість нейтралізувати соляну кислоту (HCl), володіє ніжною і м'якою структурою, не включає велику кількість клітковини. Крім цього, до складу гарбуза входять каротин, калій (К), вітаміни комплексу В, магній (Mg), мідь (Cu), залізо (Fe) і пептиди. Овоч просто ідеальний для раціону осіб, які страждають панкреатитом.
Батат, який нагадує по конфігурації саму підшлункову оберігає її, забезпечуючи повільне транспортування цукру в кров і знімаючи з травної системи надмірне навантаження.
Топінамбур за зовнішнім виглядом схожий на імбирний корінь. За смаком нагадує солодку картоплю. Наземна частина цієї "земляної груші" (як його ще називають) розвивається до 2-4 метрів і схожа на соняшник. Вживання топінамбура допоможе нормалізувати обмінні процеси і зняти запалення в даній залозі. Сік коренеплоду успішно перешкоджає прогресуванню діабету і служить профілактикою супутньої проблеми — атеросклерозу.
Чорниця. Ягода надзвичайно корисна для тих, хто страждає на діабет. Чай з листя рослини і безпосередньо ягоди знижують рівень цукру в крові і оптимізують функції підшлункової. Застосовуючи чорницю в складі зборів, можна прибрати вогнища запалення в органі, очистити печінку, стимулювати секрецію жовчі. При гострій фазі панкреатиту вживати чорницю можна тільки в перетертому вигляді і після термообробки.
При проблемах підшлункової залози лікарі рекомендують мінімізувати вуглеводну складову харчового раціону, тому страви з гречаної крупи будуть як не можна до речі. Плюс до всього гречка багата рослинною клітковиною, яка налагоджує травлення, очищає кишечник і виводить токсичні сполуки з організму. Гречка дозволена з 5-го дня після початку дієти при панкреатиті, коли больові симптоми в минулому. З крупи слід готувати в'язку кашу, яку після відварювання потрібно старанно протерти. Вживати подібне блюдо слід без солі, цукру, масла.
Червоний виноград — це прекрасне джерело ресвератрола — антиоксиданта, що звільняє клітини від вільних радикалів. Ресвератрол зміцнює судини і мінімізує запалення. Ця речовина навіть знижує загибель клітин — апоптоз при онкології підшлункової.
Корінь солодки. Дана лікарська трава використовується при широкому спектрі захворювань (і підшлункової — теж). Корінь виступає сильним протизапальним засобом, знімає больові відчуття і набряк при панкреатиті.
Берегти підшлункову залозу слід з молодих років, не перевантажувати її порочним харчуванням і негативним впливом шкідливих звичок. Корисно вводити в харчовий раціон зазначені вище продукти, які дуже «любить» наша підшлункова. Давайте їй відпочинок, включайте в меню смачні і корисні овочі, коренеплоди та інші продукти. Адже запобігти захворюванню легше, ніж його потім лікувати. До того ж, сидіти на суворій дієті, яка прописується при таких серйозних захворюваннях як панкреатит, досить болісно. Бережіть себе!
Стаття призначена лише для ознайомлювальних та освітніх цілей і не замінює професійні медичні консультації, діагностику або лікування. Завжди консультуйтеся зі своїм лікарем з будь-яких питань, які можуть виникнути у вас про стан здоров'я.
Джерело: ukr.media