Для людей, які старші за 80 років, зернові можуть відігравати життєво важливу роль у підтриманні здорової пам'яті та функцій мозку. Про це йдеться у нещодавньому дослідженні, опублікованому у Міжнародному журналі громадської охорони здоров'я. Під час дослідження експерти прагнули з'ясувати, чи слід нам змінювати свій раціон харчування з віком, щоб підтримувати наш мозок, інформує Ukr.Media.
Використовуючи дані понад 139 000 осіб, вони виявили, що вживання у їжу більшої або меншої кількості певних продуктів на різних етапах життя пов'язане з втратою пам'яті. Багато їх висновків відповідали тому, що вже відомо експертам, наприклад, про дієти з високим вмістом білка, що підтримують пам'ять.
Цікаво, однак, що вони також виявили, що злаки виявилися особливо корисними для дорослих, які старші за 80 років. До зернових зараховують такі продукти, як пшениця, рис і овес, а також кіноа і гречана крупа.
З огляду на їх висновки, дослідники заявили, що експерти з харчування повинні переглянути те, як вони пишуть дієтичні рекомендації, щоб більше враховувати вік. Дієтичні втручання є потужним засобом для поліпшення здоров'я мозку і загального стану здоров'я. Таким чином, це дослідження може допомогти експертам дати кращі рекомендації щодо харчування для літніх людей.
Дослідники не заглиблювалися у механізми, що лежать в основі користі зернових для здоров'я мозку.
"Давно відомо, що такі злаки, як рис і пшениця, є відмінними джерелами вітамінів групи В. Ці поживні речовини зменшують запалення у головному мозку, можливо, зберігаючи пам'ять і інші ключові когнітивні функції", — поділилися фахівці.
Дослідники звертають увагу, що зернові, як і раніше, неймовірно корисні для людей, що молодші за 80 років. Зерно, особливо цільне, багате на складні вуглеводи, які зберігають свою природну клітковину і постачають ваш організм необхідною енергією. Тому цільні злаки мають бути ключовим компонентом будь-якої добре збалансованої дієти, незалежно від віку.
Джерело: ukr.media