Магазини пропонують великий вибір зубних паст, проте багато покупців не беруть до уваги склад продукту і його призначення. Лікарі-стоматологи розповіли про п'ять небезпечних інгредієнтів, інформує Ukr.Media.
До складу зубної пасти можуть входити різноманітні активні речовини: мінеральні добавки (фтор і кальцій), рослинні екстракти, ароматизатори та барвники, піноутворювачі та консерванти.
SLS, SLES і парабени
ПАРи та консерванти — небажані компоненти в складі зубної пасти, оскільки вони є сильними алергенами. Активні речовини, такі як лауретсульфат натрію і лаурилсульфат натрію (SLES і SLS), які часто застосовують у косметичних продуктах для поліпшення утворення піни, можуть спричиняти подразнення слизової оболонки і спровокувати місцеві алергічні реакції. Парабени, що використовуються для збільшення терміну придатності продукту, з плином часу накопичуються в організмі та спричиняють негативні наслідки.
Фторид натрію
Незважаючи на те, що фтор є в складі багатьох паст, його надмірне споживання може спричинити флюороз — стан, що призводить до пошкодження емалі та утворення плям на поверхні зубів. Попри визнану ефективність цього хімічного елемента в профілактиці карієсу, його слід використовувати в помірних кількостях. Тому під час вибору зубної пасти важливо уважно вивчити її склад: якщо в ньому присутній фторид натрію, його концентрація має бути зазначена ближче до кінця переліку (що свідчить про невеликий вміст).
Діоксид або двоокис титану
Діоксид титану — компонент, який додають до зубних паст для досягнення білого кольору та забезпечення відбілювального ефекту. Однак дослідження засвідчили, що його частинки, потрапляючи в організм, можуть чинити негативний вплив на здоров'я, оскільки діоксид титану визнано канцерогеном.
Антибактеріальні компоненти
Деякі зубні пасти містять антисептичні компоненти, такі як триклозан, хлоргексидин і метронідазол. Їх часто застосовують після хірургічних та ортодонтичних втручань, а також у разі захворювань порожнини рота, таких як гінгівіт і стоматит. Однак використання таких паст без консультації з фахівцем може мати негативний вплив на місцевий імунітет і порушити мікрофлору порожнини рота.
Сахарин
Сахарин допомагає надати продукту приємного солодкуватого присмаку, проте в багатьох країнах він заборонений, оскільки в разі перевищення допустимої концентрації та у поєднанні з іншими хімічними елементами може провокувати розвиток онкологічних захворювань.
Джерело: ukr.media