У багатьох навесні залишається багато картоплі, яка поступово набуває зовсім непривабливого вигляду, інформує Ukr.Media.
Картопля зморщується і проростає, а також стає м'якою.
Постає закономірне питання про те, чи варто її викинути, чи все ж таки вжити в їжу.
Чим небезпечна стара картопля
Що довше лежить картопля, то більше води з неї випаровується. І тоді в продукті починає підвищуватися концентрація речовини під назвою соланін.
У невеликих дозах соланін не є небезпечним для організму, проте через випаровування вологи його концентрація в старій картоплі починає підвищуватися.
Отже, вживання такої картоплі в їжу загрожує нетравленням, нудотою, блювотою та діареєю.
Якщо ж їсти стару картоплю систематично, то можуть виникнути й серйозніші проблеми, наприклад, хвороби ЦНС і кровотворної системи.
Причому про концентрацію соланіну свідчить розмір відростків. Якщо вони більші за 1 см, значить, жодних корисних речовин у бульбі не залишилося — тільки крохмаль.
Джерело: ukr.media