Закусочні виделка і ніж, якими заведено їсти холодні страви, салати, а також шинку, ковбасу і млинці, за розміром трохи менші за столові.
Рибною виделкою (з трьома або чотирма невеликими зубцями) і ножем (з коротким широким лезом) зручно відділяти філе риби від кісточок. Але якщо рибину подають цілою, щоб присутні змогли оцінити розмір і захопитися оформленням, її оточують додатковими приладами. Для цього використовують рибну лопатку і сервірувальну виделку, які допоможуть розкласти їжу із загальної страви по тарілках.
До чаю і кави, крім ложок, подадуть ще щипці для цукру і двозубу виделку для лимона. Кавові ложки відрізняються за розмірами: найменша — для еспресо чи кави по-турецьки, довгі — для латте або капучино. Спеціальних "десятків" різновидів немає, назви на кшталт "глясе" чи "меланж" стосуються напоїв, а не ложок.
Екзотика диктує своє
Устриці відкривають спеціальним коротким устричним ножем, а їдять маленькою виделкою з двома або трьома зубцями. Равликів розділяють за допомогою крихітних щипчиків і маленької виделки.
Щипці для дичини нагадують криві ножиці зі злегка вигнутими лезами, якими зручно розламувати кістки.
Для ікри традиційно подають невелику ложечку (часто з перламутру, рогу чи кістки, щоб не впливати на смак). Використання додаткових ножів чи лопаток у сучасному сервіруванні не є обов'язковим.
Одні на всіх
Правила етикету вимагають, щоб із загальних страв салати, закуски і сир їдці перекладали до себе на тарілку за допомогою так званих загальних приборів — щипців, виделок, ложок і лопаток. Всі ці "інструменти" кладуть поруч із стравою, для якої вони призначені, тому переплутати їх неможливо. Якщо і доведеться поламати голову, то тільки щоб зрозуміти, який ніж призначений для масла, а який — для сиру, вони, як правило, розташовуються поруч. Але розрізнити їх допоможе впізнавана деталь: у того, що для сиру, помітні зубчики на кінці — ними і підчіплюють відрізані шматочки.
Кондитерські щипці бувають великими і малими. Першими переносять на свою тарілку випічку, другими — цукерки і шоколад. Якщо цукор кусковий, то поруч з ним кладуть щипчики з зубчиками для захоплення. Для кубиків льоду зазвичай подають окремі, більші й міцніші щипці.
До приборів загального користування відносяться і рибна лопатка для розкладання нарізки, і кондитерська — для тістечок.
Шукайте крайніх
Два ножі, дві виделки, ложка — класичне сервірування столу. Всі інші прибори надходять разом з відповідними стравами.
Починати користуватися приборами потрібно від країв до центру: далі від тарілки лежить пара для закусок, ближче до неї — ніж і виделка для основної страви.
По закінченні їжі виделку і ніж кладуть паралельно один одному ручками вправо. Якщо ви не закінчили трапезу, але з якихось причин хочете перервати, прибори заведено покласти навхрест або у формі літери "V" зубцями донизу — це сигналізує офіціанту, що ви ще не завершили.
Як поводитися за столом
Бульйони подають у чашках з однією або двома ручками. Чашка з однією ручкою зручна для пиття, з двома — її часто їдять ложкою, але це залежить від консистенції страви.
Хліб розламують над тарілкою і їдять маленькими шматочками. Для булочок приносять спеціальне блюдце. Булочку із загального підносу спочатку кладуть на це блюдце, а тільки потім їдять.
Тефтелі, котлети, голубці, омлет розламують виделкою, ніж необов'язковий.
Ложка і виделка одночасно потрібні, коли їдять спагеті. Ложка допомагає намотати макарони на виделку, але сучасний етикет дозволяє обходитись і лише виделкою, спираючи її на край тарілки.
Курчат табака (шматочки після попереднього розділення тушки) можна їсти руками. При цьому передбачається, що офіціант принесе мисочку з теплою водою і тканинну серветку, щоб ви ополоснули пальці.
Виноград споживають по одній ягоді, а кісточки непомітно викладають на тарілку. Але, як би ви не старалися, виглядає це неестетично. Тому на пишних світських раутах до столу подають або кишмиш, або виноград не приносять взагалі.
Компоти не п'ють, а їдять ложечкою. Спочатку пити рідину, а потім з'їдати сухофрукти вважається не комільфо. Кісточки кладуть на блюдце, яке подається спеціально.
Джерело: ukr.media