П'єр Рішар закохався у грузинську кухню під час зйомок у фільмі "Тисяча і один рецепт закоханого кухаря".
Грузинська кухня здатна вразити розмаїттям смаків та ароматів. Вона славиться вдалим поєднанням м’яса, овочів і прянощів, а також сирами, виробами з тіста і солодощами. Найвідомішими національними стравами є хачапурі, хінкалі, сациві, чахохбілі, лобіо, чанахі, чурчхелу та шашлик (мцваді). Кожен знайде на свій смак і не лишиться байдужим. Покорила ця кухня і серце відомого французького актора П’єра Рішара.
Відчайдушний імпровізатор і неймовірний винахідник, що вміє говорити із глядачем навіть без слів. Так, все це про неймовірно талановитого П’єра Рішара, який 16 серпня святкує 91-й день народження. Найбільше актор відомий за комедійними ролями у фільмах “Високий блондин у чорному черевику” та “Повернення високого блондина”, “Іграшка”, “Невезучі”, “Татусі” та “Втікачі”. Але є у його портфоліо і роль закоханого кухаря у грузинському фільмі “Тисяча і один рецепт закоханого кухаря”. Саме під час цих зйомок П’єр Рішар і відкрив для себе неймовірну кавказьку кухню. Одну зі страв, а саме аджапсандал, він виділив окремо, як неймовірно ароматну.
Основними інгредієнтами аджапсандала є баклажани, перець, помідори, часник і спеції. Також до овочів додають м’ясо. Загалом існує багато варіантів приготування цієї страви. Але її успіх залежить саме від якості продуктів. Овочі мають бути свіжими і стиглими, а м’ясо не жирним. Ще варто не переборщити зі спеціями. Їх має бути багато, але не занадто. Тож давайте приготуємо кавказький аджапсандал за класичним рецептом.
Аджапсандал з м’ясом по-грузинськи
Традиційна страва без якої не обходиться ні одне застілля у Грузії.
Вам знадобиться:
- яловичина – 1 кг
- болгарський перець – 5 шт.
- цибуля – 6 шт.
- баклажани – 5 шт.
- помідори – 5 шт.
- перець чорний мелений – 0,5 ч. л.
- хмелі-сунелі – 1 ч. л.
- базилік – невеликий пучок
- часник – 5 зубчиків
- коріандр мелений – 1 ч. л.
- кінза, кріп, петрушка – по 1 пучку
- рослинна олія – 100 мл
- томатна паста – 2 ст. л.
- сіль – 3 ст. л. для засолу баклажан
- сіль – 1 ст. л. для основного блюда
Як готувати:
Ідеально готувати цю страву на мангалі, але можна також вдома на кухні. Миєте помідори, перець і баклажани. Одягаєте на шампура та відправляєте на вогонь, або викладаєте на лист та ставите у духовку. Як овочі обпечуться, даєте трохи вистигнути та знімаєте шкірку. Дрібно ріжете та перекладаєте у миску.
Переходите до приготування м’яса. Викладаєте його на решітку та обсмажуєте з двох боків по кілька хвилин. Якщо ви вдома, то на сухій сковорідці. Нарізаєте на шматочки товщиною 2 см. Потім напівкільцями нарізаєте цибулю.
Розігріваєте казан чи велику сковорідку, наливаєте олію та висипаєте цибулю, як обсмажиться, додаєте томатну пасту, перемішуєте. Через пару хвилин додаєте аджику, а потім викладаєте м’ясо, перемішуєте. Солите та додаєте спеції. Ще тримаєте пару хвилин і висипаєте запечені овочі та дрібно нарізаний часник.
Перемішуєте та даєте покипіти 5 хвилин. Потім додаєте зелень та тримаєте на вогні ще кілька хвилин і знімаєте. Можна смакувати!
Порада від Інформатора: радимо обирати рожеві помідори, вони більш солодкі і не дадуть страві зайвої кислинки. Баклажани також краще брати молоді, або сорту “Геліон”, у них майже немає насіння, то страва вийде ніжнішою. Спецій не жалкуйте, але і не переборщіть, бо тоді вони перекриють аромат овочів.