Грузинський обід П’єра Рішара: загадковий аджапсандал

Рецепт

П'єр Рішар закохався у грузинську кухню під час зйомок у фільмі "Тисяча і один рецепт закоханого кухаря".

Грузинська кухня здатна вразити розмаїттям смаків та ароматів. Вона славиться вдалим поєднанням м’яса, овочів і прянощів, а також сирами, виробами з тіста і солодощами. Найвідомішими національними стравами є хачапурі, хінкалі, сациві, чахохбілі, лобіо, чанахі, чурчхелу та шашлик (мцваді). Кожен знайде на свій смак і не лишиться байдужим. Покорила ця кухня і серце відомого французького актора П’єра Рішара.

Відчайдушний імпровізатор і неймовірний винахідник, що вміє говорити із глядачем навіть без слів. Так, все це про неймовірно талановитого П’єра Рішара, який 16 серпня святкує 91-й день народження. Найбільше актор відомий за комедійними ролями у фільмах “Високий блондин у чорному черевику” та “Повернення високого блондина”, “Іграшка”, “Невезучі”, “Татусі” та “Втікачі”. Але є у його портфоліо і роль закоханого кухаря у грузинському фільмі “Тисяча і один рецепт закоханого кухаря”. Саме під час цих зйомок П’єр Рішар і відкрив для себе неймовірну кавказьку кухню. Одну зі страв, а саме аджапсандал, він виділив окремо, як неймовірно ароматну.

Основними інгредієнтами аджапсандала є баклажани, перець, помідори, часник і спеції. Також до овочів додають м’ясо. Загалом існує багато варіантів приготування цієї страви. Але її успіх залежить саме від якості продуктів. Овочі мають бути свіжими і стиглими, а м’ясо не жирним. Ще варто не переборщити зі спеціями. Їх має бути багато, але не занадто. Тож давайте приготуємо кавказький аджапсандал за класичним рецептом.

Аджапсандал з м’ясом по-грузинськи

П'єр Рішар 1

Традиційна страва без якої не обходиться ні одне застілля у Грузії.

Вам знадобиться:

  • яловичина – 1 кг
  • болгарський перець – 5 шт.
  • цибуля – 6 шт.
  • баклажани – 5 шт.
  • помідори – 5 шт.
  • перець чорний мелений – 0,5 ч. л.
  • хмелі-сунелі – 1 ч. л.
  • базилік – невеликий пучок
  • часник – 5 зубчиків
  • коріандр мелений – 1 ч. л.
  • кінза, кріп, петрушка – по 1 пучку
  • рослинна олія – 100 мл
  • томатна паста – 2 ст. л.
  • сіль – 3 ст. л. для засолу баклажан
  • сіль – 1 ст. л. для основного блюда

Як готувати:

Ідеально готувати цю страву на мангалі, але можна також вдома на кухні. Миєте помідори, перець і баклажани. Одягаєте на шампура та відправляєте на вогонь, або викладаєте на лист та ставите у духовку. Як овочі обпечуться, даєте трохи вистигнути та знімаєте шкірку. Дрібно ріжете та перекладаєте у миску. 

Переходите до приготування м’яса. Викладаєте його на решітку та обсмажуєте з двох боків по кілька хвилин. Якщо ви вдома, то на сухій сковорідці. Нарізаєте на шматочки товщиною 2 см. Потім напівкільцями нарізаєте цибулю. 

Розігріваєте казан чи велику сковорідку, наливаєте олію та висипаєте цибулю, як обсмажиться, додаєте томатну пасту, перемішуєте. Через пару хвилин додаєте аджику, а потім викладаєте м’ясо, перемішуєте. Солите та додаєте спеції. Ще тримаєте пару хвилин і висипаєте запечені овочі та дрібно нарізаний часник. 

Перемішуєте та даєте покипіти 5 хвилин. Потім додаєте зелень та тримаєте на вогні ще кілька хвилин і знімаєте. Можна смакувати!

Порада від Інформатора: радимо обирати рожеві помідори, вони більш солодкі і не дадуть страві зайвої кислинки. Баклажани також краще брати молоді, або сорту “Геліон”, у них майже немає насіння, то страва вийде ніжнішою. Спецій не жалкуйте, але і не переборщіть, бо тоді вони перекриють аромат овочів.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *