Айва походить з Азії. За зовнішнім виглядом вона нагадує грушу та має терпкий запах і смак. Айва добре зберігається до лютого, але до цього часу її варто використати. У свіжому вигляді їсти її не дуже приємно, тому бажано фрукт перед вживанням проварити. Але не варто зловживати айвою, адже вона корисна і шкідлива одночасно, інформує Ukr.Media.
Користь від айви
Айва багата на корисні речовини, такі як фруктоза, залізо, кальцій, вітаміни різних груп. Завдяки своєму складу вона є гарним засобом для боротьби із високою температурою, тому добре вживати айву під час застуди.
Варення з айви сприятливо діє на роботу шлунково-кишкового тракту. А щоб зробити кров більш густою, бажано пити відвар, приготований з насіння фруктів.
Народна медицина позитивно ставиться і до листя айви. Воно знижує рівень цукру у крові, тому настої з них варто ввести у свій раціон діабетикам. Сік айви є відмінним антисептиком. Його корисно пити астматикам.
Айва здатна очистити кишківник від токсинів завдяки вмісту пектинів. Плюс, вона низькокалорійна і має попит серед дієтологів.
Вживання айви сприяє кращій мозковій активності і підвищує настрій. Вагітним також корисно пити чай зі шматочками фрукта.
Позитивно зарекомендувала себе айва і у косметології. Маски з пюре фрукта ефективно очищають і відбілюють шкіру обличчя.
Негативні властивості айви
Айву рекомендується вживати з розумом і тільки у такому разі вона принесе користь. Але їсти дозволяється тільки м'якуш. У жодному разі не можна вживати насіння, адже воно містить шкідливі речовини. Не рекомендується захоплюватися фруктом людям, які страждають на закрепи і плеврити.
Негативно позначається айва на голосових зв'язках. Тому її варто виключити з раціону співакам, лекторам і усім тим, чия діяльність пов'язана зі спілкуванням. А ось заборон на препарати на основі айви немає.
Не потрібно їсти айву у свіжому вигляді, оскільки вона легко може пошкодити слизову шлунку і викличе першіння у горлі.
Джерело: ukr.media