Не є секретом те, що здоровий кишківник — це запорука не лише гарного самопочуття і відсутності дискомфорту, але й гарної шкіри та правильного протікання багатьох процесів у організмі. Найбільше на здоров'я кишківника, а зокрема його мікрофлори, впливає харчування. Щоб кишківник завжди був здоровим, необхідно стежити за достатнім споживанням клітковини (як розчинної, так і нерозчинної) і води. А ось деякі продукти краще виключити, або спробувати звести до мінімуму. Які? Розповідаємо у нашому матеріалі, інформує Ukr.Media.
Абсолютний лідер у будь-якому списку шкідливих продуктів — цукор, і випадок і кишківником не є винятком. Корисні бактерії, що живуть у нашому кишківнику і складові його мікрофлори, дуже вразливі. Надмірне вживання доданого цукру провокує запальні реакції, через які слабшає природний захист корисних бактерій і вони вмирають. Результатом може стати як дисбактеріоз, так і розвиток серйозних захворювань шлунково-кишкового тракту.
Наступними у списку будуть цукрозамінники. Це та категорія продуктів, від якої дієтологи закликають відмовлятися, оскільки чим більше досліджень проводиться, тим більше небезпечних для організму властивостей у них знаходять. У кишківнику підсолоджувачі можуть викликати запалення, знижувати резистентність до інсуліну (а це серйозний ризик розвитку діабету другого типу) і знижувати прохідність кишківника, що може стати причиною безлічі захворювань.
Крім того, чималої шкоди кишківнику і його мікрофлорі можуть завдати занадто солоні та жирні продукти — сюди варто зарахувати весь фастфуд (якщо у вас вдома є фритюр і ви готуєте самостійно — це теж є фастфудом), соління, смажене м'ясо, зокрема червоне, і різні копченості. З приводу впливу лактози на кишківник вже багато років ведуться суперечки, проте науково довести ані її шкоду, ані користь повністю не вдалося. Тому з молочними продуктами варто чинити згідно з індивідуальною реакцією вашого організму: якщо після їх вживання ви відчуваєте дискомфорт у кишківнику, то спробуйте їх обмежити.
Джерело: ukr.media