Такі помилки перетворюють ароматний корисний напій на справжню отруту, інформує Ukr.Media.
Заварювати надто міцний
У круто завареному чаї міститься ударна доза кофеїну. Це може призвести до перезбудження нервової системи, що загрожує тахікардією, тремором верхніх кінцівок. До того ж чай — потужний діуретик і може спровокувати зневоднення організму. Таніни в складі напою мають скріплювальну дію: це погано позначається на роботі кишківника і призводить до появи запорів.
Заварюючи чай, дотримуйтеся золотого правила: по чайній ложці на кожну чашку й одна додаткова — для заварника.
Пити натщесерце
Екстракт, що міститься в чайному листі, пригнічує секрецію шлунка й уповільнює вироблення травних соків. Якщо випити чай зранку на голодний шлунок, пропаде апетит і людина пропустить сніданок. А це дуже шкідливо для організму!
Пити надто гарячим
Гаряче пиття подразнює й обпікає слизову оболонку гортані, стравоходу, шлунка. Якщо це відбувається часто, на слизовій можуть утворитися рубці, внаслідок чого зростає її сприйнятливість до різних інфекцій і підвищується ризик розвитку пухлин. Тому, заваривши напій, дайте йому трохи охолонути.
Пити відразу після приймання їжі
Якщо випити чай протягом 30 хвилин після трапези, погіршиться засвоєння білків. Крім того, напій гальмує всмоктування корисних компонентів з їжі. Тому рекомендується пити чай щонайменше за пів години після їди, в ідеалі без цукру та солодких десертів.
Вживати несвіжий чай
По-перше, вчорашній напій втрачає багато цінних речовин. По-друге, в чаї, який довго стоїть у заварнику, розмножуються шкідливі мікроби, що становлять небезпеку для здоров'я.
Запивати чаєм ліки
Будь-які лікарські препарати потрібно запивати тільки чистою питною негазованою водою. Запивати чаєм таблетки, саше категорично не можна: деякі активні речовини в складі напою несумісні з медикаментами. У кращому разі ліки, запиті чаєм, не подіють, у гіршому це може призвести до небезпечних для організму наслідків.
Джерело: ukr.media