Проблема алкоголізму в сучасному суспільстві є надзвичайно актуальною. Практично всім відомі випадки, коли алкоголізм у рідних, близьких, друзів і знайомих руйнував не лише кар'єру, здоров'я, а й саме життя. Наскільки небезпечна "пивна" залежність, розповідають експерти, інформує Ukr.Media.
Пивний алкоголізм
Про існування пивного алкоголізму відомо давно. І хоча в очах обивателя він менш небезпечний, ніж винний і горілчаний, наслідки його руйнівні.
На жаль, в пивний алкоголізм мало хто з любителів пива вірить. Правда, рідкісний алкоголік чесно зізнається в своєму недугу, навіть собі. Йому здається, що в будь-який момент відмовитися від пристрасті не складе проблеми. Насправді міф про те, що любителі пива споживають мало алкоголю, грає з ними злий жарт. Щовечірня пара пляшечок послаблює контроль настільки, що поступово перетворюється в пів ящика. Так з'являється залежність, коли організм вимагає регулярності і збільшення дози.
Будучи сечогінним напоєм, пиво паралельно вимиває з організму величезну кількість мікроелементів, створюючи їх дефіцит.
Вміст кремнію в ячмені та хмелі, здавалося б, допомагає зберігати щільність кісток, еластичність суглобів, позитивно впливає на стан структур мозку. Але ми ж не жуємо хмільні шишки і ячмінні зерна в сирому вигляді, а вживаємо їх після бродіння. Під впливом алкоголю суглоби і мозок, навпаки, руйнуються.
Сивушні масла, альдегіди, ефіри та метанол, що містяться в пиві, впливають на мозок. Ноги стають "ватяними", а свідомість плутається. При регулярному надходженні в мозок такої "підгодівлі" підвищуються тривожність, рівень агресії, запальність, лінь, брехливість, сповільнюються розумові процеси. Зловживання пивом підвищує ризик отримати старече недоумство значно раніше настання пенсійного віку.
Кобальт же в складі пива призводить до порушення серцевої діяльності, причому в будь-якому віці.
Від пива товстіють?
Калорій в пиві менше, ніж в знежиреному молоці або будь-якому газованому напої. Але пиво сприяє набору ваги і набряків завдяки солоній закусці — сушеній рибі, сухарикам, чипсам, солоним горішкам і снекам. До того ж вуглекислий газ і дріжджі розширюють шлунок, а спирт дратує рецептори травного тракту і блокує центри насичення. Саме тому після пива так хочеться їсти.
Малий градус — малий ризик?
Любителі пива часто повторюють, що воно нешкідливо, завдяки малому відсотку алкоголю. Заява оманлива.
По-перше, деякі сорти, особливо банкового пива, зараз доходять до 15 градусів, що можна порівняти з вином.
По-друге, пиво зазвичай п'ють пляшками або великими кружками. У півлітровому кухлі пива міститься стільки ж етилового спирту, скільки в 50 грамах горілки. Виходить, що дволітрова пляшка пива по фортеці рівнозначна склянці горілки.
З чоловіка в жінку, і навпаки
У хмелі у великій кількості містяться фітогормони. Потрапляючи в організм з пивом, вони пригнічують вироблення тестостерону — чоловічого статевого гормону, а також стимулюють появу естрогенів — жіночих статевих гормонів.
Підвищене вироблення естрогенів формує чоловічу фігуру за жіночим типом, тобто у чоловіка збільшується живіт, ростуть грудні залози, м'язи стають в'ялими, а жирові валики об'ємними. При цьому прискорюються процеси природного старіння, зменшується кількість сперматозоїдів, знижується лібідо, відбуваються патологічні зміни в яєчках і сім'яних канатиках, починаються проблеми з ерекцією, в результаті розвиваються простатит і імпотенція.
За багаторічними спостереженнями кардіологів, стає все більше молодих чоловіків з підвищеною кількістю естрогену в крові, вмираючих від раптової зупинки серця.
Як не дивно, у жінок при захопленні пивом відбувається зворотна трансформація тіла — вони стають схожими на чоловіків. З'являються вусики, голос стає нижчим і грубим, а фігура незграбною, на обличчі лопаються капіляри, шкіра набуває землистий відтінок і пом'ятий вигляд. У великих кількостях пиво впливає на менструальний цикл, що призводить до проблем із зачаттям і виношуванням дитини, в результаті до раннього клімаксу. До того ж жінки більш схильні до пивного алкоголізму, ніж чоловіки. А можливість появи раку молочної залози при пивному алкоголізмі зростає майже удвічі.
Про шкоду пивного алкоголізму краще за всіх знають патологоанатоми.
Вони відзначають сильно збільшені і видозмінені серце, печінку і нирки.
Основні порушення в роботі серця і судин при пивному алкоголізмі:
- Помітне збільшення серцевого м'яза і стінок судин;
- Підвищення артеріального тиску;
- Аритмія, задишка, ішемічна хвороба, тахікардія, інфаркти та інсульти.
Порушення в роботі мозку при пивному алкоголізмі:
- Поступове відмирання клітин мозку;
- Погіршення уваги й пам'яті;
- Порушення координації рухів;
- Зниження рівня інтелекту, недоумство.
Проблеми з внутрішніми органами при пивному алкоголізмі:
- Печія, гастрит, виразка шлунка;
- Метеоризм;
- Гепатит, цироз печінки;
- Хвороба нирок;
- Порушення роботи товстої кишки.
Ознаки пивного алкоголізму
Основною ознакою початку пивного алкоголізму лікарі називають неможливість розслабитися або зібратися з друзями без пива. А явним показником другої стадії, коли без допомоги нарколога не обійтися, — щоденне вживання пива в будь-яких дозах, якими б мікроскопічними вони не здавалися.
При спробі скоротити обсяги або зовсім відмовитися від пива пивний алкоголік помічає у себе характерні ознаки похмільного синдрому: тремтячі руки, сухість у роті, головний біль, слабкість і пітливість. Якщо пара ковтків пива полегшує стан — значить, пора поспішати до лікарів. І не варто обманювати себе, стверджуючи, що пиво смачне. Те, що людина перестала помічати його різкий присмак і явний запах спирту, теж говорить про те, що пора до нарколога.
Джерело: ukr.media