Камені в нирках і сечовивідних шляхах зустрічаються нерідко. І багато в чому вони рукотворні — ми самі допомагаємо їх формуванню своїм харчуванням. І ключову роль у цьому відіграє вода, яку ми щодня п'ємо і використовуємо для готування, інформує Ukr.Media.
Є кілька захворювань, за яких так змінюється обмін речовин, що формування каменів майже неминуче. Але загалом у решти людей ризик їхнього розвитку можна звести майже до нуля. Що потрібно робити для цього?
Кількість води важливіша за її якість?
Важливий склад води, але ще важливіша, як показують наукові дослідження, її кількість. Якщо людина мало п'є, то в неї утворюється мало сечі, а це найпотужніший чинник утворення каменів у нирках і сечовивідних шляхах. Строго кажучи, це питання фізики і хімії. Що вища концентрація солей у сечі, то легше вони випадають в осад. З цього й починається формування каменів.
Велика кількість води робить сечу рідшою, це ускладнює випадання солей в осад, і навіть якщо вже утворюються кристали солей, вони можуть змиватися потоком сечі. Ситуація ускладнюється, якщо є захворювання нирок (наприклад, запалення), на уражених ділянках кристали солей легше фіксуються і стають точками росту для каменів.
А скільки потрібно пити конкретно?
У плані профілактики сечокам'яної хвороби правильніше говорити про те, скільки сечі має утворюватися щодня. Є такі норми, які були визначені в дослідженнях.
Якщо людина виділяє менше 1 літра сечі на добу, ризик розвитку в неї сечокам'яної хвороби дуже високий.
Якщо на день утворюється 2-2,5 літра, то ризик формування каменів низький, причому навіть у людей, які раніше їх мали.
А якщо камені вже є, краще випивати стільки рідини, щоб сечі було не менше ніж 2,5 л на добу.
Слідкуйте за кислотно-лужним балансом
Також важливим є порушення кислотно-лужної рівноваги в організмі. Коли підвищується кислотність сечі, так буває за діабету та багатьох хронічних захворювань, вищий ризик утворення каменів. Цьому ж сприяє надмірне споживання багатьох видів їжі (м'яса, жирних продуктів, алкоголю) і недостатнє споживання фруктів, овочів і ягід.
Зрушувати кислотність сечі в нейтральний і лужний бік допомагають солі магнію і калію (наприклад, цитрати — солі лимонної кислоти). Це перешкоджає утворенню каменів, і їх використовують для боротьби із сечокам'яною хворобою. Є навіть препарати з цитратами. Хороший ефект мають ще цитрусові, журавлина, брусниця.
Джерело: ukr.media