Вибираючи серед молочних продуктів сир, багато людей підсвідомо керуються поширеною думкою, що в ньому дуже багато кальцію. Отже, на їхню думку, користь для організму очевидна. Але чи так це насправді і чи справді багато втрачають ті, хто з різних причин не їсть їх взагалі? Розібралися, як серед величезної кількості пропозицій вибрати справді корисний продукт, інформує Ukr.Media.
Що таке сир за визначенням виробників
Це "багатий на кальцій кисломолочний продукт, що отримується в результаті сквашування молока та подальшого видалення сироватки. В основі принципу виготовлення є здатність білка згортатися під дією заквасок".
Історичні події пов'язані з сиром
На жаль, точних відомостей про те, коли він з'явився, немає. Натомість відомо, що древні римляни сир уже робили, використовуючи для закваски "згусток, витягнутий зі шлунка теляти, козеня або ягняти", що харчується молоком матері. І цьому можна знайти підтвердження у працях римського вченого та письменника Марка Теренція Варрона.
За старовинним повір'ям, сир був улюбленою стравою одного з найпопулярніших індуїстських божеств — Крішни. А в Індії, щоб заманити удачу та щастя на весь рік, розбивали горщики з сиром.
Їх прикріплювали на площах до стовпів, які ставилися до свят. І треба було спробувати збити горщик каменем або ціпком. Кому вдавалося, той вважався щасливим. А ще йому як переможцю вручали коржики з сиру.
Що кажуть експерти про користь сиру
Спочатку давайте розберемося із загальноприйнятою думкою, що сир особливо корисний тим, що містить кальцій. Цей елемент нам потрібний для здорових зубів, міцних кісток, гарного гормонального обміну.
Так, у 100 г сиру (а також молока або кефіру) міститься 120 мг кальцію, стверджують експерти. А на добу наша потреба у цьому елементі така:
- для дітей (4-8 років) — 1000 мг;
- для дітей та підлітків (9-18 років) — 1300 мг;
- для дорослих (19-50 років) — 1000 мг;
- для людей старше 65 років, жінок у менопаузі, вагітних та годуючих мам — 1500 мг.
Виходить, що для того, щоб взяти свою норму кальцію лише з молочних продуктів, на день їх треба з'їдати дуже багато. Але цей корисний елемент ми отримуємо протягом дня й з інших джерел.
А який відсоток цього кальцію засвоюється нашим організмом? Адже можна з'їсти дуже багато і не отримати від цього ніякої користі. Так, за словами експертів, кальцій добре засвоюється при адекватному рівні вітаміну D в організмі. Якщо вітаміну D немає, то можна будь-який кальцій їсти: хоч у таблетках, хоч у сирі — навряд чи він у достатній кількості надійде в кісткову систему.
Більше того, згідно з дослідженнями, перебір кальцію також шкідливий для нашого організму. Виходячи з цього, сиру на день достатньо з'їдати трохи більше 1 пачки — 200-250 грамів.
У чому користь сиру для жінок? Виявляється, він допомагає стабілізувати менструальний цикл, підтримувати здорову роботу щитоподібної залози, травлення, забезпечує здоров'я шкіри і навіть може допомогти досягти "оптимальної маси тіла".
Чоловікам цей продукт теж допомагає з оптимальною масою, причому навіть позбутися жирових відкладень, зберегти та збільшити м'язову масу, покращити обмін речовин.
Водночас сир як джерело кальцію необхідний і дітям — і для здоров'я щитоподібної залози, і для зміцнення імунітету, і для росту та розвитку кісток, м'язів, формування зубів, а також отримання енергії.
Що стосується калорійності сиру, то багато залежить від його жирності. Так, в одній склянці нежирного сиру міститься 185 калорій, а ще:
- 25 г білків;
- 2,7 г жиру;
- 11 г вуглеводів;
- 9 г цукру;
- 136 мг калію.
Кому сир їсти не можна
Водночас такий вміст білка може завдати шкоди. Наприклад, за словами гастроентерологів, він може "погіршити ниркову недостатність". Тому людям із хворобами нирок потрібно з обережністю їсти цей продукт.
А у людей з непереносністю молочних білків сир може спричинити алергію. Не рекомендують вживати його і людям із непереносністю лактози. Хоча тут думки фахівців розділилися. Тому потрібно просто прислухатися до свого самопочуття.
Як перевірити продукт на натуральність
Спочатку треба прочитати, що написано на упаковці. За словами фахівців, якісний продукт у складі матиме лише молоко, закваску, можливо, ще хлористий кальцій. У інших — рослинні жири, крохмаль, ще щось. Наприклад, недобросовісні виробники можуть підмішувати білок соєвого типу, добавки фруктового типу, розводити кефіром сировину або водою.
Далі перевірити, наскільки натуральний сир, можна тільки вдома. І тому є кілька способів.
На наявність крохмалю та інших добавок. Візуально це не визначити. Тому потрібно відщипнути шматочок сиру і капнути на нього йод. Якщо сир посиніє, значить там є крохмаль або білок соєвого типу, вода, вапно, кефір, фруктові добавки. Тобто якщо з'явилася така реакція, сир неякісний.
На рослинні олії. Пальмова олія або інші жири рослинного типу виявляться, якщо залишити шматочок сиру при кімнатній температурі. Якщо продукт змінить запах і смак, почне киснути — він натуральний. Якщо на рослинній олії, то покриється плівкою жовтого кольору.
На натуральність загалом. Шматок сиру потрібно покласти в окріп. Якщо він розплавився, став тягучим, а вода залишилася чистою, це якісний продукт. Підроблений не розплавиться в окропі або зовсім розпадеться на пластівці. Може навіть з'явитись жирна плівка на поверхні води.
На натуральність продукту може вказувати термін придатності. В ідеалі він має становити лише 3-5 днів.
До речі, щоб потім не грішити на виробників, сир потрібно зберігати правильно лише в холодильнику. А термін зберігання невідкритої пачки сиру треба прочитати на упаковці. Зазвичай, найдовше зберігатиметься сухий розсипчастий сир — до 5 діб. Якщо продукт розфасований у спеціальну вакуумну упаковку, цілком може зберігати свої властивості цілий місяць.
А якщо ви вже розкрили пачку і весь сир не використовували, то зберігатись у відкритій упаковці без втрати властивостей він може лише 12 годин.
Джерело: ukr.media