Банани — чемпіони з вмісту калію, фруктових цукрів, вони здатні зарядити енергією навіть для серйозного тренування. При цьому про найсмачніші банани можна сперечатися нескінченно: комусь подобаються щільніші, зелені фрукти, комусь м'які, майже перестиглі. І справа не тільки в консистенції чи солодкості (що стигліший банан, тим він солодший), а й у користі, інформує Ukr.Media.
Які ж плоди все ж таки корисніші?
Користь незрілих бананів
Фрукти, які не досягли піку стиглості, фахівці рекомендують тим, хто стежить за рівнем глюкози. У таких бананах більше крохмалю та менше цукру. При цьому високий вміст крохмалю робить плоди ситнішими: вони чудово втамовують голод і дарують енергію на кілька годин.
А ще в зелених бананах більше пробіотиків, які відповідають за нормальну роботу ШКТ та травлення. Саме вони допомагають засвоювати корисні речовини, особливо кальцій, необхідний для міцних кісток, волосся, нігтів.
Користь стиглих бананів
Попри упередження, навіть плоди, на яких вже з'явилися коричневі цятки, цілком придатні в їжу. Саме ці темні місця сигналізують у тому, що у бананах накопичилися звані TNF речовини, які допомагають боротися з аномальними клітинами в організмі.
Сонячно-стиглі, м'які фрукти простіше перетравлюються: у них багато глюкози, яка дуже швидко розщеплюються організмом і дарують харчування клітинам. Їх можна їсти, якщо виникли проблеми із травленням. А ще в бананах, що повністю дозріли, багато антиоксидантів, тих самих, які відповідають за молодість, боротьбу із запаленнями, стан шкіри і волосся.
У перестиглих плодах значно більше триптофанів: вони підвищують рівень ендорфінів, роблять нас щасливішими і радіснішими, позбавляють головного болю. Такі банани рекомендують регулярно додавати в раціон людям, схильним до депресії та апатії. Дослідження доводять, що після правильного перекушування настрій помітно покращується.
Які банани корисніші?
Отже, якщо ви намагаєтеся позбутися зайвої ваги або стежите за рівнем цукру в крові, вибирайте зелені фрукти. Бажаєте підняти настрій та швидко відчути ситість — перекусіть дуже стиглим бананом.
При цьому і ті, й інші дуже корисні: у них багато заліза, вітамінів В, калію. Вони допомагають знижувати тиск, підвищити уважність, тому банани часто рекомендують взяти на перекус під час іспитів чи складних проєктів.
Джерело: ukr.media